Datorii uriașe pentru 7 dintre cluburile din Liga 1: 10 milioane restante către bugetele statului

Datorii uriașe pentru 7 dintre cluburile din Liga 1: 10 milioane restante către bugetele statului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Alte materiale din ediția curentă:

  • Lista cluburilor din Liga 1 cu cele mai mari datorii la stat
  • Cheile „austriece” de 50 de milioane de euro ale României. Stațiunea care face și sport, și turism
  • Miza listării la bursă a marilor cluburi de fotbal
  • Opt metode pentru a da jos surplusul de kilograme adunat de sărbători
  • Ghidul stadioanelor de la CM 2014. Cât a cheltuit Brazilia pentru turneul final din vară

Șapte dintre cele 18 cluburi de fotbal din Liga I înregistrau, la finele lunii septembrie, datorii către bugetele statului. Valoarea totală a acestor obligații restante se ridica la peste 9,9 milioane de lei

Circa 2,2 milioane de euro datorează statului cluburile din Liga I, potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Doar 7 din cele 18 cluburi sunt înregistrate cu datorii la data de 30 septembrie 2013, pentru care sunt valabile datele publicate la finele lui decembrie. Majoritatra cluburilor datoare susțin că au acorduri de eșalonare. Pentru obținerea licenței în Liga I nu mai este obligatorie plata datoriilor la stat, ci doar pentru a evolua în cupele europene. Majoritatea cluburilor au însă datorii uriașe către terți, care trebuie achitate sau obținut acordul de reeșalonare până la sfârșitul lunii martie.

Pentru cinci dintre cele șapte cluburi îndatorate, statul a acordat o serie de „înlesniri la plată”, în timp ce la două dintre acestea, respectiv Ceahlăul și Săgeata Năvodari, a fost demarată procedura de executare silită, reiese din observațiile ANAF.

Cele șapte cluburi care nu și-au achitat la timp contribuțiile către bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul de asigurări de sănătate sau bugetul de șomaj sunt Dinamo, FC Vaslui, FC Brașov, Ceahlăul, Pandurii, ASC Corona și Săgeata Năvodari. Alte două cluburi erau cel puțin la momentul valabilității acestor date în insolvență, U. Cluj și Oțelul Galați, iar eventualele datorii nu apăreau drept restante.

Bugetul de stat a înregistrat o „gaură” de circa 9,1 milioane de lei, circa 2 milioane de euro, din cauza restanțelor înregistrate de cluburile de fotbal. Al doilea cel mai „lovit” buget a fost cel al  asigurărilor sociale de stat (bugetul de pensii), către care datoriile celor șapte cluburi s-au ridicat la peste 650.000 de lei (circa 140.000 de euro). La bugetul asigurărilor de sănătate, restanțele acumulate până în toamna anului trecut au fost de circa 32.000 de euro, în timp ce la șomaj datoriile au însumat circa 3.500 de euro.

Câte pensii poate plăti statul din restanțele „câinilor roșii”

Dinamoviștii au înregistrat cele mai mari datorii la Fisc dintre toate echipele din Liga I, circa 0,6 milioane de euro. În rândul celor peste 146.000 de companii mici și mijlocii care nu și-au plătit la timp dările către stat, Dinamo ocupă locul 268, după mărimea obligațiilor neplătite.

În total, IMM-urile au acumulat obligații restante de circa 1,5 miliarde de euro doar la bugetul de stat, la care se mai adaugă 57 de milioane de euro restanțe la pensii, 50 de milioane de euro obligații neplătite la asigurările de sănătate și 6,3 milioane de euro la bugetul de șomaj.

Clubul Dinamo a înregistrat restanțe de peste jumătate de milion de euro doar la bugetul de stat. Cea mai mare parte a sumei este reprezentată de dobânzi și penalități aferente impozitelor neplătite pe salarii și venituri, precum și sume neachitate din TVA.

Totodată, statul ar putea să plătească în jur de 345 de pensii medii din datoriile pe care Dinamo le avea în septembrie la bugetul asigurărilor sociale de stat, mai exact – 69.000 de euro. Dacă adăugăm și datoriile celorlalte cluburi din prima ligă, cifra este aproape dublă, respectiv 704 pensii medii lunare.

„Noi suntem într-un program de scandențare încă de acum doi ani. Avem un acord cu ANAF pentru a plăti debitul în mod eșalonat. Suma aceea apare la debite, nu la datorii, iar noi o vom achita. Nu vom avea probleme cu UEFA, putem participa în competiții europene și cu această sumă restantă pentru că acordul nostru cu ANAF-ul funcționează precum un credit la o bancă”, explică Ionuț Negoiță, acționar majoritar Dinamo.
Pe locul doi în topul celor mai îndatorate cluburi de fotbal s-a clasat FC Vaslui, cu restanțe de peste jumătate de milion de euro, în timp ce pe locul trei s-a situat FC Brașov, cu datorii de 1,7 milioane de lei (0,4 milioane de euro). Atât vasluienii, cât și brașovenii au înregistrat restanțe la plata TVA-ului, primii figurând cu penalități semnificative, de circa 200.000 de euro, la bugetul de stat.

Cluburile cu taxele la „zi”

Cele mai mici datorii le-a consemnat la finele lunii septembrie Săgeata Năvodari. Constănțenii aveau obligații restante la bugetul de stat de circa 26.000 de euro, de 25 de ori mai mici decât cele ale Rapidului, spre exemplu, club ajuns în liga a doua. Cei de la Săgeata susțin că între timp au ajuns cu datoriile către stat la zi. „Am avut o întâlnire cu cei din conducerea clubului și mi-au transmis că nu există restanțe nici la jucători, nici la stat. Săgeata Năvodari este un club care și-a respectat angajamentele”, spune Matei Nicolae, primar Năvodari. De altfel, autoritățile locale sunt principalul finanțator al clubului.

Alte 11 cluburi din Liga I figurau cu taxele la zi în rapoartele ANAF, actualizate la finele anului. Mai exact, Oțelul, Steaua, Gaz Metan, Astra, CFR Cluj, Concordia Chiajna, Viitorul Constanța, FC Botoșani, Poli Timișoara, „U” Cluj și Petrolul Ploiești nu apar pe lista restanțierilor.

Licența internă se ia și cu datorii

Cea mai ciudată situație este cea a cluburilor datoare la stat care însă sunt și susținute din bani publici. Este cazul clubului Ceahlăul. „Nici dacă aș ști, n-aș putea să vă spun ceva despre datoriile clubului nostru. Oricum, noi ne aflăm în situația de ne lua licența fără probleme”, spune fără emoții Ioan Mironaș, director executiv al clubului, împotriva căruia ANAF a declanșat procedura de executare silită.

Într-adevăr, conform regulamentelor, cluburile de fotbal din România nu mai sunt obligate să plătească datoriile la stat pentru a obține licența! Această obligație a fost eliminată anul trecut, dar ea a rămas valabilă pentru cluburile care vor să joace în cupele europene. Pandurii, Vaslui și Dinamo sunt cluburile care au speranțe la cupele europene în acest sezon, dintre cele datoare. Conform unor surse FRF, datoriile actuale au fost acumulate ulterior datei de 31 martie 2013, când toate cluburile erau la zi, altfel neputând obține licența.

Pentru Liga I este însă obligatorie achitarea datoriilor către terți, iar la acest capitol cluburile sunt înglodate în datorii de zeci de milioane de euro. Majoritatea sunt însă datorii către propriii finanțatori, care doar creditează cluburile.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi dea demisia!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi…
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×